Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Nura Farah: Aavikon tyttäret

Aavikon tyttäret on Nura Farahin esikoisromaani, ja sen julkaisi Otava vuonna 2014.

Vuonna 1979 syntynyt kirjailija on muuttanut Somaliasta Suomeen 13-vuotiaana, ja ilmeisesti juuri tuo varhaisessa murrosiässä tapahtunut siirtyminen on tehnyt hänestä kykenevän ymmärtämään kahta erilaista kulttuuria. Hän on suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa suomalaisille suomalaisen helposti ymmärtämällä tavalla, mutta hän oli Somaliasta lähtiessään jo omaksunut sikäläisen kulttuurin, ja pystyy edelleen ymmärtämään sitä oman kokemuksensa kautta aidosti. Tällaiset "kahden kulttuurin kirjailijat" ovat harvinaisia ja siksi hyvin arvokkaita minkä hyvänsä maan kulttuurille. Mutta sen lisäksi Nura Farahin kirja on pelkästään kirjallisuutenakin arvioiden esikoiskirjaksi hämmästyttävän taitavaa työtä.

Aavikon tyttäret on kirjoitettu runollisesti ja maustettu lukuisilla elävöittävillä yksityiskohdilla. Tekstin runollisuutta korostavat myös päähenkilön runot, joita nousee hänen mieleensä, ja joita hän laulaakin tarinassa. Päähenkilön, Khadijan, kehitys pikkutytöstä nuoreksi naiseksi, vanhemmanpuoleisen miehen toiseksi vaimoksi ja lopulta suuren lapsijoukon äidiksi on kerrottu hyvin realistisesti, mutta kauhistelematta. Meille oudot tavat ja ratkaisut tulevat kerronnan myötä ymmärrettäviksi, ja myös se, että muutokseen ei ole oikotietä.

Vieras kulttuuri ei lopulta ole vierasta, kun kerrotaan ihmisten mielenliikkeet käsitysten ja uskomusten pinnan alla. Erityisen hienosti tuli esiin, miten paljon islam muistuttaa kristinuskoa, ja miten molemmista voi poimia joko vahvistusta ennakkoluuloille tai lähimmäisenrakkautta ja armahtavaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.