Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

torstai 2. maaliskuuta 2017

Dekkari dekkarina ja dekkari kirjallisuutena

Olen viime aikoina lukenut monta dekkaria, joita en ole pitänyt hyvänä kirjallisuutena. Koska olen päättänyt, että en arvostele muita kuin hyvinä pitämiäni kirjoja, en voi käsitellä niitä erikseen, mutta kerron yleiskatsauksena, miksi pidin niitä huonoina.

Ne kaikki täyttivät kelvollisen kirjallisuuden vähimmäisvaatimukset, eli olivat hyvää kieltä, ja kerronta oli sujuvaa. Niissä kuvattu päähenkilö ja hänen lähipiirinsä olivat kiinnostavia ja psykologisesti uskottavia. Joissakin, vaikkakaan ei kaikissa, myös rikosta tutkivien ihmisten työ kuvattiin asiantuntevasti tai ainakin uskottavasti. Mutta kaikissa niissä rikollisen tai rikollisten käytös oli psykologisesti niin epäuskottavaa, että se ei ollut perusteltavissa edes viittaamalla psykopatologian tuntemiin äärimmäisen poikkeaviin yksilöihin.

Tällainen dekkari täyttää tarkoituksensa dekkarina, jos lukija haluaa vain testata, miten hän onnistuu ratkaisemaan kirjailijan luoman arvoituksen. Se voi olla hyvää viihdettä, mutta se ei auta lukijaa laajentamaan maailmankuvaansa, vaan kylvää hänen mieleensä epäluuloja ja pelkoa luomalla perusteettomia uhkakuvia. Joskus harvoin tällainenkin dekkari voi kuitenkin muilla ansioillaan kohota hyväksi kirjallisuudeksi, jossa on vain tuo särö.

Dekkari voi myös olla paljon enemmän kuin hyvä dekkari, eli hyvää kirjallisuutta, joka kuvaa myös rikollista ja hänen rikostaan sellaisella tavalla, että lukijan tieto ja ymmärrys laajenee. Ja sitten on kirjallisuutta, jossa dekkarijuoni oikeastaan on vain alusta muulle kerronnalle. Sellainen voi jopa toimia dekkariviihteenä heikohkosti, mutta olla silti hyvää kirjallisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.