Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Saara Henriksson: Linnunpaino

Linnunpaino on ilmestynyt vuonna 2012, kustantaja on Into.

Niin kuin Saara Henrikssonin esikoisteoksessa Moby Doll, myös Linnunpainossa kieli on kaunista, runollista ja soivaa. Tässä kirjassa keskitytään Moby Dollissa tärkeän musiikin sijasta tanssitaiteeseen, mutta teksti tuo sanojen avulla usein elävästi esiin rytmin ja liikeradat. Kielenkäyttäjänä Henriksson on suorastaan maagisen taitava.

Kirjan rakennetta voisi verrata kolmisäikeiseen palmikkoon. Yksi säikeistä kuvaa ammattitanssijan arkea ja unelmia, hänen yritystään toteuttaa toisen visioita, sopeutua osaksi ryhmää, ja kaipuutaan päästä tuottamaan myös jotain omaa. Toinen säie kuvaa rakkaussuhdetta, jossa läheisyyden kaipuu ja tarve etäisyyteen ja omaan aikaan etsivät tasapainoa sekä yksilön elämässä että parin keskinäisissä suhteissa. Kolmas säie tuo mukaan Siniparran tarinan, jonka kautta päähenkilö yrittää ymmärtää sekä itseään että rakkautensa kohdetta.

Moby Dollin tavoin myös Linnunpaino on pieni kirja suurista asioista. Henriksson tiivistää ilmaisuaan ja jättää lukijalle paljon pohdittavaa. Mikään ei ole yksinkertaista eikä myöskään ehdotonta. "On mahdollista lähteä ja tulla takaisin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.