Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

maanantai 9. tammikuuta 2017

Ville Vuorela: Praedor - Käärmetanssija

Käärmetanssija, jonka on vuonna 2016 kustantanut Arktinen Banaani, sijoittuu Petri Hiltusen luomaan Praedor-fantasiamaailmaan, mutta se on luettavissa täysin itsenäisenä teoksena, joka ei edellytä tuon maailman tuntemista.

Käärmetanssija on erittäin hyvin kirjoitettua fantasiaa. Kieli on tyyliltään hallittua, eloisaa ja ilmeikästä, ja kirjailijalla on kyky kuvata asioita niin, että lukija kokee näkevänsä ne. Rakenne on selkeä ja johdonmukainen, ja pitkien kamppailukohtauksien väliin mahtuu runsaasti kuvailua, keskustelua ja pohdintaa.

Käärmetanssija kuuluu siihen fantasian lajiin, jossa olennaista ovat lukijan elämyksellisesti kokemat vaaratilanteet ja selviytyminen niistä. Erityistä Käärmetanssijassa on, että sankarina on nuori tyttö, Nejah, ja selviytyminen painottuu enemmän rohkeuteen ja neuvokkuuteen kuin voimaan ja taitoon, vaikka niitäkin hänellä kyllä on.

Tällaisen fantasian eräs varsin tärkeä merkitys on, että lukija valmentautuu mielessään kohtaamaan pelkojaan ja voittamaan ne. Käärmetanssija kuitenkin tarjoaa paljon enemmän. Hyvän fantasian tavoin sen fantasiahahmot sisältävät runsaasti tulkintamahdollisuuksia ja ohjaavat pohtimaan sitä, mitä on hyvä ja paha, oikea ja väärä.

Erityisen mielenkiintoisen tulkintamahdollisuuden tarjoaa tanssi, johon Nejah purkaa kokemuksensa ja niihin liittyvät tunteensa. Tanssi on tietenkin vertauskuva taiteelle, jota tekemällä ihminen etsii itseään. Mutta fantasiakirjassa Nejahin tanssi on luontevaa tulkita fantasiakirjallisuudeksi, joka pyrkii tulkitsemaan lukijalle ihmisenä olemisen ja elämisen arvoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.