Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Vuonna 2016 Gummeruksen kustantamana julkaistu Akvarelleja Engelin kaupungista on Jukka Viikilän esikoisromaani, jota lukiessa tuntuu luonnolliselta, että tekijä on dramaturgi ja runoilija. Teos rakentuu draaman tavoin kohtauksista, jotka ovat historiallisen Engelin pohjalta muokatun fiktiivisen minäkertojan päiväkirjamerkintöjä, ja teksti muistuttaa paikoin proosarunoa.

Työasioita. Jossakin niiden uumenissa, pitkien keskeneräisten käytävien, joutavien ja vaarallisten portaikkojen takana on ihmeellinen hetki, minun näköiseni mies, työhön keskittynyt, vailla ymmärrystä muusta maailmasta.

Teos sisältää paljon aforistista viisautta, ja sen ohessa kuvataan myös suunnittelutyötä ja rakennusten vähittäistä valmistumista. Taustalla ei ole sen enempää eikä vähempää kuin pohdinta ihmisen elämäntyöstä ja sen merkityksestä.

Kirja on tyylikkäästi toteutettu proosateos, jonka voi lukea pinnallisesti tai johon voi tehdä syväsukelluksia, siis hyvää kirjallisuutta. Tämän teoksen valinta vuoden 2016 Finlandia-palkinnon saajaksi osoittaa kuitenkin mielestäni taas kerran, että kaunis tyyli ja ketään loukkaamattomat mietelmät asetetaan herkästi rosoisemman, mutta vaativammin tavoittein kirjoitetun edelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.