Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

perjantai 16. joulukuuta 2016

Juha Jyrkäs: Ouramoinen ja Uniaika

Ouramoinen ja Uniaika kuuluvat Kultala-trilogiaan, jonka on kirjoittanut Juha Jyrkäs ja kustantanut Salakirjat, kuvittajana on Ari Tukiainen. Eeppinen soturirunoelma Ouramoinen ilmestyi vuonna 2014, ja sitä edeltäviä tapahtumia kuvaava Uniaika vuonna 2015. Trilogian päättää vuonna 2016 ilmestynyt Rutaimo, jota en ole lukenut. Arvioni perustuu siis pelkästään teoksiin Ouramoinen ja Uniaika.

Juha Jyrkäs kirjoittaa Kultala-runoelmat kalevalamitalla, mikä jo sinänsä on mielenkiintoista. Jyrkäs ottaa myös vaikutteita Kalevalan kertomuksista ja kuvakielestä, mutta sen lisäksi muusta mytologiasta ja miekka ja magia -tyypin kirjallisuudesta. Tuloksena on omalaatuinen kokonaisuus, jota hyvällä syyllä voi luonnehtia vanhan suomalaisen kansanrunouden nykyaikaiseksi sovellukseksi. Näin siitäkin syystä, että Ouramoinen ja Uniaika eivät Kalevalan tapaan kaihda seksuaalisuutta ja siihen liittyvää kansanomaista sanastoa, jota jo vanhassa kansanrunoudessa tosiasiassa oli runsaasti.

Juha Jyrkäs ei ole pelkästään kirjailija, vaan myös muusikko ja esiintyvä taiteilija, Uniajan takakansitekstin mukaan heavy-kanneltaja. Hänen panoksensa suomalaiseen kulttuuriin on mielenkiintoinen ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.