Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

lauantai 24. joulukuuta 2016

Henry Aho: Ukko ja Hyrrä

Ukko ja Hyrrä on julkaistu vuonna 2016, kustantaja on Reuna.

Rakenteeltaan kirja koostuu kahdesta limitetystä kertomuksesta. Siinä satavuotias Late Viljanen elää kotitalossaan elämänsä viimeisiä päiviä seuranaan kissansa Hyrrä, jolle hän ryhtyy kertomaan elämäntarinaansa. Pääosassa on tuo elämäntarina minäkertojan monologina, mutta sitä katkovat pienet kommentit, joissa kerrotaan kissan ja ukon tekemisistä. Välillä käy siivooja, kunnan sosiaalityöntekijä ja naapurin mukava mies. Eläinlääkäriäkin tarvitaan, kun kissalla on vaikeuksia, mutta omia vaivojaan ukko on haluton hoidattamaan.

Late Viljasen elämä on ollut monivaiheinen, mutta se alkaa kotitalosta Teuvan Luusinloukolla ja päättyy sinne. Väliin mahtuu kokemuksia merellä ja ulkomailla, ja toisinaan tarinointiin viehättynyt mies taitaa hiukan keksiäkin juttujaan, mutta mukana on myös raskaita sotakokemuksia, ja sekä onnellisia aikoja että pettymyksiä. Kaikessa kerronnassa on vahva elämän maku, ja Late Viljanen kommentoi ihmisiä ja elämää ymmärryksellä ja myötätunnolla silloinkin, kun elämä näyttää karuimman puolensa.

Laajasta aineistosta huolimatta kirja on ehjä kokonaisuus. Se on yhden ihmisen tarina, joka hyvän kirjallisuuden tavoin laajenee kuvaamaan ihmisyyden ulottuvuuksia.

2 kommenttia:

  1. Niin... ehkä pienemmällä kustantamolla on mahdollisuus tehdä huolellinen toimitustyö ja laadukas taitto. Ne ovat osa hyvää kokonaisuutta. Markkinoinnissa voidaan kysyä mieluummin, miksi suurten kustantamojen kanssa saman konserniin kuuluvat mediat eivät arvostele kirjaa ja miksi niiden omissa kirjakaupoissa ei ole kirjaa myynnissä. Reuna tekee parhaansa, muun muassa osallistumalla messuille, perustamalla oman pienen kirjakaupan ja liikkumalla kesätapahtumissa "Kirjamobiililla". Kiitos bloggareiden, sen hyvistä kirjoista joskus myös kerrotaan lukijoille.

    VastaaPoista
  2. Et varmaan huomannut, että blogi on päättynyt. Jätin sen vain luettavaksi, mutta en huomannut poistaa kommentointimahdollisuutta. Poistin sen nyt, ja poistin myös maininnan, jonka tarpeettomasti koit Reuna-kustantamoa vähättelevänä. Tarkoitukseni oli vain ihmetellä, eikö mikään iso kustantamo tosiaan ymmärtänyt Ahon kirjan arvoa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.