Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Siri Kolun kirja Kesän jälkeen kaikki on toisin ilmestyi Otavan kustantamana vuonna 2016 ja kuuluu tämän vuoden Finlandia Junior -palkintoehdokkaisiin. Kirjan takakansiteksti kertoo:

Peetu odottaa. Kesän jälkeen Peetun hoidot jatkuvat leikkauksella. Se on tehtävä, jotta hän voi tulla omaksi itsekseen. Ja vaikka itseksi tulemisen hinta on kallis, Peetu on valmis maksamaan sen. Sillä ei ole syvempää onnea kuin olla se joka on.

Kirjan nimi ja takakansiteksti ovat hiukan harhaanjohtavia, sillä niiden voisi ymmärtää tarkoittavan, että yksi leikkaus olisi taikasauvan heilautus, jonka jälkeen siihenastinen epätyydyttävä olotila vaihtuisi varjottomaan onnen aikaan. Kirjan teksti kuvaa kuitenkin tilanteen paljon monipuolisemmin. Peetu on aina tuntenut itsensä pojaksi, ja hän on jo käynyt läpi monet tutkimukset ja hoitovaiheet. Hänen elämänsä ei myöskään kierry vain transsukupuolisuuden ympärille, vaan hänet kuvataan kokonaisena ihmisenä monine kiinnostuksineen ja ihmissuhteineen. Myös Peetun läheisten reaktiot Peetuun ja hänen transsukupuolisuuteensa yhdistyvät sekä heidän omaan tilanteeseensa että siihen, miten he kokevat Peetun kokonaispersoonallisuuden.

Juuri käsittelyn monipuolisuudesta ja erilaisista näkökulmista johtuu, että tuloksena on erittäin hyvä kirja transsukupuolisuudesta. Se auttaa eläytymään ja ymmärtämään, ja tarjoaa myös karuja näkymiä ihmisten tietämättömyyteen ja ymmärtämättömyyteen ja siihen vaikeaan prosessiin, jonka transsukupuolinen joutuu käymään läpi saadakseen toivomansa hoidot.

Kun teos lisäksi on nautittavaa kieltä ja rakenteeltaan hyvä, tälle kirjalle toivoo paljon lukijoita, ei vain nuoria, vaan myös aikuisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.