Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

lauantai 1. lokakuuta 2016

Hanna Morre: Tuonen tahto

Hanna Morren esikoisromaani Tuonen tahto ilmestyi vuonna 2016 Osuuskumman kustantamana. Se on pienimuotoinen mutta vakuuttava osoitus kirjailijan kyvystä käsitellä oivaltavasti ja hyvällä tyylitajulla suuria asioita.

Tuonen tahto kertoo avioparin kohtaamasta kriisistä, joka paljastaa heidän liittonsa tyhjyyden ja tuhoaa suhteen heikomman osapuolen mielenterveyden. Ennen heidän ainoan lapsensa Ainon kuolemaa sekä Tytti että Timo tuntevat saavuttaneensa elämässään sen, mitä halusivat.

Tytin elämäänsä varten tekemä käsikirjoitus on hänen mielestään toteutunut, ja vaikka raskaus olikin ollut hämmentävä yllätys, hän on kasvanut rakastamaan lastaan. Tosin hän kaipaa toisinaan enemmän omaa aikaa ja vapautta, jota sekä lapsi että Timo rajoittavat. Timo taas on hyvin tyytyväinen tilanteeseen, sillä hän tuntee pystyvänsä ohjailemaan sekä Tyttiä että lastaan. Timolle ihmissuhteet ovat vaihtokauppaa, ja Aino on lapsen luontaisella vaistolla oppinut toimimaan isänsä kanssa liittoutumalla, jos äidin ohjeet eivät miellytä. Tytti yrittää vastapainoksi kehitellä Ainon kanssa "tyttöjen juttuja", joista isälle ei kerrota.

Kun Aino kuolee rattijuopon uhrina, Tytin ja Timon ensimmäinen reaktio on tietenkin järkytys ja suru, mutta Timo pyrkii pitämään itsensä koossa ja toimimaan, Tytti taas lukkiutuu omaan sisäiseen maailmaansa. Heidän keskinäisen suhteensa tyhjyys paljastuu, eivätkä he pysty tukemaan toisiaan. Timo etsii aluksi helpotusta jopa siitä, että syyllistää Tyttiä Ainon kuolemasta. Sitten hän pyrkii rakentamaan suhdetta vaimoonsa entisen kaltaiseksi ja suunnittelee uuden lapsen hankkimista, mutta Tytti etääntyy yhä kauemmas kuvitelmiinsa Ainon paluusta, jonka jälkeen hän ja Aino jättäisivät Timon.

Tragedian taustalla kulkee hyvin taidokkaasti mukaan punottu interteksti, Tuulen viemää. Kirjan tai elokuvan tuntevat varmasti tunnistavat sen, mutta viittaukset ovat niin luontevia, ettei niiden tunteminen ole välttämätöntä kokonaisuuden ymmärtämiseksi.

Esikoiskirjaksi Tuonen tahto on voimannäyttö, joka saa odottamaan Hanna Morrelta paljon.

2 kommenttia:

  1. Harvinaisen samaa mieltä tästä arviosta. Teos on niin vahva että vaikka teos on kirja sen näkidi näyttämöllä tai elokuvana mielellään.

    VastaaPoista
  2. Harvinaisen samaa mieltä tästä arviosta. Teos on niin vahva että vaikka teos on kirja sen näkidi näyttämöllä tai elokuvana mielellään.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.