Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Timo Sandberg: Häränsilmä

Häränsilmä ilmestyi Kariston kustantamana vuonna 2015, ja se on jatkoa kaksi vuotta aikaisemmin ilmestyneelle romaanille Mustamäki. Mustamäen tavoin Häränsilmäkään ei ole pelkkä jännitysromaani, vaan se on lähihistoriaamme valottavaa yhteiskunnallisesti kantaa ottavaa kirjallisuutta. Ulkoisena kehyksenä sille on aika, jolloin Lahteen rakennettiin radiomastot.

Mustamäki ja Häränsilmä muodostavat niin kiinteän kokonaisuuden, että ne pitäisi lukea oikeassa järjestyksessä. Jos aloittaa Häränsilmästä tuntematta Mustamäen henkilöitä ja tapahtumia, kirja tuntuu aluksi pirstaleiselta, ja kerronnan osia joutuu kokoamaan kuin palapeliä, ennen kuin kokonaisuus alkaa hahmottua. Kokoaminen kuitenkin onnistuu, sillä minä luin Häränsilmän ennen Mustamäkeä, ja pidin silti kirjasta.

Keskeiseksi Häränsilmässä kohoaa Otso Kekin pyrkimys tehdä poliisin työtä puolueettomasti, vaikka suuri osa hänen työtovereistaan on haluttomia selvittämään poliisisurmia, koska surmattujen poliisien sanotaan olleen kansalaissodan aikaan punaisten joukossa, ja heidät on todennäköisesti murhattu poliittisista syistä. Samalla seurataan monien ihmisten elämää, ja kansalaissodan toisistaan erottamien ihmisryhmien epäluulo ja viha toisiaan kohtaan tulee hyvin selkeästi esiin. Henkilöt eivät silti jakaudu hyviin ja pahoihin, vaan ihmiset esitetään inhimillisessä rosoisuudessaan.

Otso Kekin ja hänen rakastettunsa Veran suhde on kuvattu hyvin kauniisti. Se on ihmissuhde, joka rakentuu toinen toisistaan välittämisestä ja halusta ymmärtää, vaikka heitä erottavat kulttuuritausta ja erilaiset elämänkokemukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.