Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

maanantai 8. elokuuta 2016

Juhana Säde: Maattomat kuninkaat

Maattomat kuninkaat ilmestyi vuonna 2014 Myllylahden kustantamana. Se on tekijänsä esikoisteos, ja sellaiseksi tämä laaja historiallinen romaani on melkoinen voimannäyte.

Tapahtumat sijoittuvat viikinkiaikaan, ja tekijä hyödyntää taitavasti sekä sitä, mitä tuosta ajasta tiedetään, että myös muun muassa saagoja. Vahva asiantuntemus heijastuu siihen luontevuuteen, millä kirjailija kuvaa aikaa ja ajassa liikkuvia aatteita fiktiivisten henkilöittensä kokemana. On ilo lukea historiallista romaania, jossa ei ole kiusallisia kömmähdyksiä ja väärinkäsityksiä.

Ihmiset elävät kulttuuriympäristöissään, mutta eivät ole kulttuuriensa vankeja, vaan pystyvät kyseenalaistamaan oppimiaan asioita ja omaksumaan uutta. Varsinkin kulttuurirajojen yli liikkuvat kauppiaat joutuvat opettelemaan uusien kielien lisäksi erilaisia tapoja, ja tutustuvat moniin uskomuksiin.

Aika on levotonta, ja ristiriitoja ratkotaan asein. Teoksen päähenkilö, hämäläinen Rautia, joutuu mukaan sekä lännessä että idässä käytyihin kiistoihin. Hän pyrkii välttämään tarpeetonta julmuutta ja toimimaan mahdollisimman oikeudenmukaisesti, mutta hänkin uskoo aluksi siihen, että koettu vääryys pitää kostaa. Vähitellen hän alkaa kuitenkin pohtia, johtaako sellainen ajattelu vain loputtomaan kostojen kierteeseen.

Juhana Säde kirjoittaa eleettömästi, lähes karun toteavasti. Hän jättää paljon tilaa lukijan omalle kyvylle oivaltaa ja ymmärtää. Ihmiset kuvataan monisärmäisinä kaikessa inhimillisyydessään, ja kukin ottaa omalla tavallaan kantaa kohtaamiinsa asioihin ja käsityksiin.

Erityisen viehättävää minusta on, miten etelästä leviävän kristinuskon edustajat kuvataan juuri niin kuin heidät varmaan tuolloin koettiin, vain yhden joskin hiukan oudon uskomuksen omaksuneina maailmassa, jossa erilaisia käsityksiä oli paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.