Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

lauantai 27. elokuuta 2016

Dekkari dekkarina ja dekkari kirjallisuutena

Kirjallisuutta kirjoitetaan monenlaisille lukijoille ja monenlaisiin tarpeisiin. Kirjaa arvioitaessa pitää toisaalta ottaa huomioon sen käyttötarkoitus, mutta toisaalta on myös joitakin yleisiä piirteitä, jotka hyvällä kirjalla pitäisi olla.

Jos kirja edustaa selkeästi jotain lajityyppiä, sen perustehtävä on selvitä oman lajinsa keskeisistä vaatimuksista. Dekkarissa pitää olla dekkarijuoni, joka on riittävän kiinnostava. Sen keskiössä on yleensä rikos, joka selvitetään. Kiinnostavuuden lisäksi dekkarijuonen pitää olla tarpeeksi looginen, ja henkilöiden toiminnan on oltava sen verran uskottavaa, että logiikan puute ja kehnosti perustellut motiivit eivät häiritse lukuelämystä. Jos dekkarilta odotetaan vain viihdyttävää ajankulua, sen pitää tämän lisäksi täyttää kirjallisuuden yleiset perusvaatimukset, eli kielenkäytön on oltava sujuvaa, kerronnan rakenteen toimiva, ja sisällön pitää kestää eettiset peruskriteerit.

Hyvässä dekkarissa rikoksen syyt ja seuraukset kuvataan tavalla, joka auttaa lukijaa ymmärtämään ihmisluonteen ja ihmisten yhteisöjen ongelmia. Silloin dekkari on jo siirtynyt lajityyppinsä ohella toteuttamaan myös hyvän kirjallisuuden perustehtävää.

Dekkari voi olla hyvä dekkari, mutta silti vain nipin napin keskitasoista tai kelvollista kirjallisuutta. Mutta on myös dekkareita, jotka ovat hyvää tai jopa korkeatasoista kirjallisuutta. Niissä dekkarijuoni on mukana tukemassa kokonaisrakennetta, jonka ulottuvuudet ovat huomattavasti laajemmat. Varsin yleistä on dekkarijuonen kanssa rinnakkaisesti kulkeva rikosta tutkivien henkilöiden yksityiselämän kuvaus, joka sinänsä antaa lisäväriä. Parhaimmillaan erilaiset juonet limittyvät ja ristivalottavat toisiaan.

Dekkari voi laajeta yhteiskunta-analyysiksi tai tutkia ihmisyyttä tavalla, joka tekee siitä merkittävää kirjallisuutta. Mutta jos teos kuitenkin on selkeästi dekkari, sen on silloinkin täytettävä dekkarin perusvaatimukset. Muussa tapauksessa joutuu toteamaan, että kirja oli kyllä hyvä ja kiinnostava, mutta heikko dekkarisisältö pilasi sen.

2 kommenttia:

 1. "...on myös dekkareita, jotka ovat hyvää tai jopa korkeatasoista kirjallisuutta. Niissä dekkarijuoni on mukana tukemassa kokonaisrakennetta, jonka ulottuvuudet ovat huomattavasti laajemmat." Juuri näin. Yksi dekkari lähtee kohta minulta erään koulun yläasteelle koulukuraattoin ja opettajien luettavaksi. Lahjoitin sen kk-ystävälleni ja hän kierrättää sen opettajanhuoneessa.

  Dekkari on viihtymistä ja onneksi kirjan funktiota viihdyttäjänä ei ole vielä kielletty! Kesäni on ollut rankin ikinä ja silta yli synkän virran ovat olleet Håkan Nesserin dekkarit.

  Minulla on paljon muutakin puolustusta dekkareille, mutta aikani ennen seuraavaa leikkausta vähenee ja haluan nyt elää vähän tätä ihanaa tavallista elämää ennen kuin taas...

  <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi, ja rohkeutta ja voimia sinulle. Elämä koettelee välillä raskailla vaiheilla.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.