Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Ilkka Auer: Ikitalvi

Ilkka Auerin fantasiakirjasarjan Lumen ja jään maa päättää sen neljäs osa Ikitalvi, joka ilmestyi Otavan kustantamana vuonna 2008.

Ikitalvi kertoo siitä, miten viha synnyttää vihaa. Nonna haluaisi elää rauhassa, mutta vanhat ennustukset viittaavat siihen, että Nonna tulee hyökkäämään etelään ja levittämään tuhoa. Ennustuksen pelottama hallitsija antaa lopulta kaapata Nonnan äidin panttivangikseen, ja hävittää samalla koko kylän, jossa Nonnan äiti on asunut. Sillä tavalla ennustus lopulta on toteutumaisillaan, sillä raivostunut Nonna kerää pohjoisesta sotajoukon ja langettaa noitavoimillaan etelään ikitalven.

Ihmisten ennakkoluulot toisiaan kohtaan ovat niin valtavia, että ne tuntuvat lähes mahdottomilta purkaa. Louhien suku, joka vertauskuvana tarkoittaa ihmisyyden ytimessä olevan vaistonvaraisen uskon sisäistäneitä, pystyy kuitenkin löytämään yhteisymmärryksen. Tuo vaistomainen perustieto on velvoitus suojella ainakin heikoimpia ja avuttomimpia, kuten lapsia. Laajimmillaan se on pyrkimystä auttaa kaikkia.

Vihaa vastaan pystyy lopulta vain rakkaus, ja sen voima on suuri silloinkin, kun se ilmenee pelkkänä säälistä annettuna huolenpitona. Ennakkoluuloja purkaa myös mahdollisuus kohdata kasvokkain ja keskustella.

Nonna ajautuu tietämättään ja tahtomattaan suureen tehtäväänsä maailmanrauhan pelastajana ja uudenlaisen ja toivottavasti suvaitsevaisemman ajan aloittajana. Suunnitelmat eivät suju niin kuin hän on tarkoittanut, mutta kaikki tapahtuu ehkä kuitenkin niin kuin alusta asti on ollut tarkoitus.

Lumen ja jään maan kuvakieli ja mytologia on paljon käytettyä, mutta sen avulla on rakennettu ehjä ja kaunis kokonaisuus, jonka viesti on ajaton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.