Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Ilkka Auer: Hyinen hauta

Hyinen hauta ilmestyi vuonna 2007 Otavan kustantamana, ja se on Lumen ja jään maa -fantasiakirjasarjan kolmas osa.

Kirjan päähenkilö Nonna on tullut murrosikään, ja aikuistumisen myötä hän saavuttaa täydet noitavoimansa. Viimeistään tässä kirjassa selviää, mitä noitavoimat sarjan fantasiamaailmassa tarkoittavat.

Noitavoimat tulevat jumalilta, joten ensin pitää selittää, mitä kirjan jumalat ovat. Niitä on kahdenlaisia. Vanhat jumalat eli louhijumalat edustavat luonnonvoimia, mutta myös ihmisluonnon vaistomaista perustietoa. Uudet jumalat eli ihmisjumalat edustavat ihmisten järkensä avulla sommittelemia käsityksiä jumalista. Kaikilta jumalilta voi saada voimaa hyvään, ja kaikkien nimissä voi tehdä pahaa. Vanhat jumalat ovat kuitenkin voimakkaampia ja luotettavampia, koska niiden takana on luonnon järjestys ja myös ihmisyyden vaistonvarainen perusta. Uudet jumalat ovat ihmisjärjen muotoilemina pinnallisempia ja niillä on vähemmän voimaa.

Jumalilta saadut noitavoimat tarkoittavat kykyä ymmärtää, mikä on oikein, ja rohkeutta tehdä se. Nonna saavuttaa noitavoimansa uskaltamalla kohdata pelkonsa ja ottamalla vastuunsa ympäristöstään. Fantasia vain suurentaa tämän jokaisen ihmisen tehtävän mittasuhteiltaan, ja Nonnasta tulee Jäänoita, jonka tehtävä on oman kutsumuksensa mukaisesti hallita kylmyyden voimia.

Nonnan noitakykyjen kasvaminen liittyy hänen naiseksi kypsymiseensä ja kuukautisten alkamiseen. Naisella on luontaisesti paremmat kyvyt noituuteen, koska hänellä on sisäistynyt valmius synnyttää, kasvattaa ja hoitaa. (Tämä ei tietenkään koske kaikkia naisia, eikä sulje miehiä ulkopuolelle, miehillä vain tarvittavia luonteenominaisuuksia on harvemmin kuin naisilla.) Ja naisen noitakyky noudattaa sykliä ollen heikoimmillaan kuukautisten aikana ja suurimmillaan niiden välillä. Kytkös naiseuteen selvenee, kun Nonna kysyy susien jumalattarelta, miten voisi auttaa ihmissutta palaamaan ihmiseksi. Susien valtiatar sanoo: "Sääli voi kirouksen purkaa, koska viha sen synnytti." Säälinsä ja myötätuntonsa takia Nonna myös onnistuu tehtävässään.

Nonnan noitavoimat ovat hänen haluaan ja kykyään auttaa ihmisiä, ja tärkeimpänä tehtävänään hän pitää omaan valtapiiriinsä kuuluvien oikeuksista ja eduista huolehtimista. Fantasian kielellä se kerrotaan niin, että sysilouhetkin saavat taas oikeuden olla olemassa vapaasti ja hyväksyttyinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.