Arvioin blogissa sellaisia kirjoja, joita pidän hyvänä kirjallisuutena. Arvioni ovat tietenkin subjektiivisia, mutta pyrin käyttämään niitä tehdessäni kirjallisuustieteellistä koulutustani ja perustelemaan ne. Jos pelkäät juonipaljastuksia, älä lue tätä blogia. Kirjoja on joskus mahdoton arvioida kertomatta niiden sisällöstä.

sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Anna Kaija: Maan mahti

Anna Kaijan vuonna 2015 e-kirjana julkaistu Maan mahti, joka nyt on saatavana myös painettuna, kuuluu niihin omakustanteisiin, jotka ovat huolellisesti tehtyä, hyvää kirjallisuutta.

Maan mahti on fantasiaa, mutta ihmiset toimivat suunnilleen samoin kuin reaalimaailmassa. Päähenkilönä on Senna, joka lähtee Maakristallin temppeliin temppelineidoksi. Hänelle on opetettu, että kristalli suojelee heitä ja pitää huolta maasta. Sennan isä kuitenkin sanoo, että maa pitää huolta itsestään, eikä kivenmurikan rukoilemisella ole merkitystä. Senna ei aluksi tiedä, mitä uskoa, mutta temppelineidoksi ryhtyminen vapauttaa hänet avioliitosta, jota hän ei halua.

Senna viihtyy temppelissä, ja ystävänsä Momon kanssa hän harrastaa vallattomuuksia, niin kuin sisäoppilaitosten tytöt aina ovat tehneet. Yöllinen karkumatka juhlimaan temppelin vartijoina toimivien kanssa on kuvattu oikein hauskasti. Juhlijoilla on etnisiä piirteitä, jotka ovat toisenlaisia kuin ne, joiden perusteella me teemme jaotteluja. Jokin ryhmä saattaa olla sukua haltioille, tai ehkä etäistä sukua lohikäärmeille. On siis ennakkoluuloja ja taipumusta eriarvoistamiseenkin. Nuoret pystyvät kuitenkin voittamaan ennakkoluulojaan ja ystävystymään ja rakastumaan erottavien rajojen yli.

Temppelillä on vihollisia, ja pian päädytään vaaroihin, joissa testautuu keskinäinen sopu, ja myös vastapuolelta löytyy niitä, jotka kääntyvät ystäviksi. Henkilöhahmot ovat psykologisesti uskottavia, ja juoni taitavasti rakennettu ja jännittävä. Kerronnan pieni rosoisuus ei haittaa, vaan antaa lukijalle tunteen siitä, että kertoja on läheinen tuttava. Hyvän fantasian tavoin kirjan tarinasta löytyy myös monia merkitystasoja.

Kun kirja päättyy, sen henkilöillä on jo edessään uusi tehtävä. Jatkoa on siis luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.